Tuesday, 6 December 2011

10 Muharram 1433H

Kelmarin ialah 9 Muharram dan malam tadi Jawatankuasa Masjid As-Syakirin Kg Sri Gunung Pulai, seperti biasa ada buat sambutan pada malam 10 Muharram. Hari Asyura.

Dimulakan dengan solat maghrib berjemaah dan senggang menunggu waktu isya' diisi dengan bacaan tahlil dan doa. Lebih kurang 15 minit sebelum azan isya' berkumandang, para kariah masjid dipersilakan menikmati bubur asyura @ bubur lambuk yang telah disediakan bermula selepas asar tadi.

Dalam belanga
Aku tumpang kenyangkan perut. Sedap. Wak (panggilan untuk org tua di sini) yg duduk di sebelahku tolong tambahkan bubur tu lagi. Kenyang. Ada sambal2 bawangnya lagi. Kemudian solat isya berjemaah yang diimamkan oleh Ustaz Mohd.Fahmi bin Samad? iaitu Tuan Kadi daerah Kulaijaya selaku penceramah jemputan.

Perut sudah kenyang, solat isya' dan doa pun sudah..so ceramah pun dimulakan selama lebih kurang sejam. Seronoknya mendengar tetamu penceramah ni bercakap sebab banyak selit-selit humor. Tidaklah rasa bosan menunggu waktu.

Antara kata-katanya yang aku ingat pada malam tadi..

"Ada dua perkara yang selalu menimpa manusia - 1.UJIAN dan 2. BALA. 
Apakah perbezaan di antara UJIAN dengan BALA?
:: UJIAN ::
Apabila sesuatu perkara itu menimpa / berlaku ke atas seseorang hamba dan perkara itu menjadikannya lebih dekat kepada Allah S.W.T, maka itulah namanya UJIAN. 
Sebagai contoh apabila diserang demam, lihat sama ada kita akan menjadi lebih kuat untuk menunaikan solat @ menjadikannya alasan untuk meninggalkan solat. Apabila semakin jauh daripada Allah S.W.T, maka demam itu ialah :: BALA ::

Fikir-fikir betul juga. Isi ceramah yang lain banyak menyentuh tentang sejarah / peristiwa yang berlaku pada hari 10 Muharram. Kebanyakannya peristiwa2 yg berlaku ke atas nabi2 terdahulu. Memang istimewa tarikh 10 Muharram. Amalan paling diketahui umum ialah melakukan puasa sunat pada 9 & 10 Muharram ataupun pada 10 & 11 Muharram.

Makan yg hmpir selesai
Kami pun pulang dengan perut yang kenyang dan dapat sedikit peringatan. Alhamdulillah. Moga jiwa sentiasa tenang dan damai. Ameen.

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih / Thank You
http://bit.ly/1bNnzEh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...