Saturday, 22 October 2011

Menu Sihat : Salad Kentang Bersayur

Aku kembali teringat tidak silap dalam tahun 2010, one of my friend - Nisma Shaniza; yang memberi aku salad kentangnya. Eh eh sedap la pulak salad kentang yang dia buat. Kentang rebus dipotong dadu + isi ayam yang dikisar + mayonis? = Sedap. Bermula daripada situ, timbul idea untuk aku cuba menghasilkan sendiri resipi ala2 salad. Sempena musim-musim menjaga kesihatan, aku pun cuba lagi membuat salad kentang. Masuk dalam lunch box dan bawa ke tempat kerja. Kenyang!

Sosej, Holland Peas & baby carrot antara bahan2 yg digunakan

BAHAN-BAHANNYA

1. 5 biji kentang
2. 10 keping Holland Peas (bentuk macam petai mini! haha)
3. 5 batang baby carrot (sedap dimakan begitu sahaja!)
4. 1 cawan sayur campur (yg biasa dicampur dalam nasi goreng tu!)
5. 2 sudu makan kismis (beli yang timbang!)
5. 5 biji kurma tanpa biji (beli yg biasa ada biji pun ok)
6. Dua batang sosej
7. Sos Thousand Island (x kisah brand apapun, as long as HALAL. Mayonis biasa pun ok)
8. Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA PENYEDIAANNYA

1. Kupas kentang, potong kepada enam bahagian untuk setiap biji. Rebus sehingga empuk. Tos dan masukkan ke dalam mangkuk.
2. Baby carrot dan Holland peas dibersihkan. Celurkan dalam air mendidih selama lebih kurang 10-15 saat (jgn lama2, nanti kemusnahan vitamin terjadi!). Tos dan ketepikan. Sayur campur dan sosej (potong ikut suka) juga dicelur.
3. Masukkan semua dalam mangkuk. Tuangkan sos thousand island dan campurkan sedikit garam serta serbuk perasa. Gaul sehingga mesraaaa..
4. Taburkan kismis dan buah kurma.
5. Ambil sudu, cedok dan boleh ngapp! Haha

my lunch box for today :)

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih / Thank You
http://bit.ly/1bNnzEh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...