Wednesday, 17 November 2010

Firefly Valley Leisure Park, Kota Tinggi



Tarikh pergi : 10hb Nov 2010, 4.00 petang

Taman @ pusat rekreasi yang terletak lebih kurang 45 minit dari Bandaraya Johor Bahru, termasuk dalam daerah Kota Tinggi. Terletak dalam kawasan ladang kelapa sawit, berhampiran kebun getah dan terletak di tebing Sungai Johor (betul-betul di kawasan pertemuan antara penanaman kelapa sawit dengan kawasan paya bakau).

Aku ternampak tempat ini semasa dalam perjalanan hendak pergi berkursus. So, pulang daripada berkursus, aku pun singgah. Tarikan utama di sini ialah terdapat kawasan untuk melihat kunang-kunang (jangan tidak tahu, ada orang bandar yang langsung tidak pernah tengok kunang-kunang sebenar..tengok dalam tv saja, kan!). Lebih kurang pukul 4.00 petang, aku singgah di sini.

jalan masuk lebih kurang 2 km..jalan tanah merah dan berbatu..laluan lori sawit angkut buah sawit


kawasan bakau

sesiapa mahu singgah sembah nenek moyang, bolehlah berbuat demikian di sini.
laluan turun bukit ke Firefly Valley Leisure Park

kaunter penyambut tetamu - harga bayaran tiket

APAKAH YANG ADA DI SINI..?

kekura


jongkang-jongket

buaian



tandas / toilet

laluan ke pelantar dalam jarak 30 meter sahaja - tempat melihat kunang-kunang pada waktu malam

garang monyet ni..kasihan..kena kurung seekor diri di bahagian pelantar tempat melihat kunang-kunang

anak itik Tok Wi mandi dalam kolam!

najis kambing merangkap baja

pelantar tempat berehat

Sungai Johor (ada buaya mungkin)

pokok bakau

sangkar ikan

sangkar ikan / ala2 kelong katanya

kincir air! best tengok air keceburr..

sangkar ikan - tilapia

restoran - NON HALAL FOOD even no pork

anak hayam

arnab @ kelinchi


sungai buatan

penunjuk arah

punch bag - siapa mahu lepas geram apabila x dpt peluk angsa yang comel

angsa

labi-labi

2 comments:

  1. best x tempat ni? sesuai x tok wt dinner kt sini?

    ReplyDelete
  2. Untuk dinner nak style yg mcm mne..? Rasanye tmpt ni biasa2 je & restaurant yg ada pun chinese which is non-halal (x sure tp tgok pkerja time tu mcm non-muslim). Kalau just nak santai2 ok la.. Kelip2 tu tgok sebelah malam je..

    ReplyDelete

Terima Kasih / Thank You
http://bit.ly/1bNnzEh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...